Остання редакція: 2015-06-24
Тези доповіді
Кількість розчинних газів , а особливо кисню, значною мірою впливають на якість винних виробів. Основна кількість кисню потрапляє до пляшки з повітрям на стадії розливу. Мінімізація збагачення вина киснем при його розливі – є важливою умовою у технології виробництва вин.
При несприятливому режимі розливу, коли вино поступає в пляшку у вигляді падаючого струменя, воно захоплює значний обсяг повітря. При великій швидкості і турбулентному режимі потоку струмінь, перед попаданням у вино, може розпадатися на частини. У такому випадку в пляшці утворюється шар, що складається зі змішаних крапель вина і бульбашок повітря. При вільному падінні струменя виникає також піна, що збільшує поверхню контакту вина з повітрям, що призводить до різкого зростання швидкості абсорбції кисню. Обидва ці явища вкрай небажані, оскільки сприяють аерації вина в процесі розливу.
Метою є визначення типу автоматичної лінії розливу, яка дозволила б створити умовно анаеробні умови в пляшці після її наповнення.
При недостатньо раціональному режимі розливу відбувається повне насичення вина киснем повітря, що викликає випадання речовин нестійких по відношенню до кисню в осад, і створює сприятливі умови для розвитку у вині аеробних мікроорганізмів. Одним із заходів по зменшенню негативного впливу цих явищ є шатровий спосіб розливу – при розливі вина, струмінь спрямовується на внутрішню поверхню стінки пляшки. При такому способі розливу сильного диспергування повітря не відбувається, в гіршому випадку воно розподіляється в бульбашках великого діаметру, що також не є умовою сильного диспергування. На ступінь диспергування кисню у вині після його розливу суттєво впливає конструкція соска-наповнювача, вибір оптимальної конструкції якого значно знижує аерацію вина, але все ж не виключає її, оскільки в завжди пляшці знаходиться певна кількість повітря.
Для зменшення аерації вина при розливі хороші результати дає попереднє вакуумування пляшок, яке забезпечує видалення до 60-70% повітря і змінює кількісне співвідношення окремих газів в пляшці. Для розливу вина найкращими в даний час є ротаційні вакуумні розливні автомати, що перед наливом вина у пляшки дозволяють видаляти з них значну частину повітря і проводити розлив, як за об’ємом, так і за рівнем.
Отже, на основі аналізу принципу роботи основних типів ліній автоматичного розливу встановлено, що у технології виробництва вин доцільним є використання ротаційного вакуумного автомату.