Остання редакція: 2015-06-24
Тези доповіді
Одним із обов’язкових етапів фармакологічних досліджень лікарських засобів є контроль стерильності. У середньому за класичною методикою перевірка на стерильність триває в межах від двох до шести діб і потребує окремого поживного середовища для кожного виду мікроорганізмів.
У зв’язку з цим, останнім часом актуальною є розробка швидкого високоселективного методу ідентифікації наявності мікроорганізмів або продуктів їх життєдіяльності у досліджуваних зразках фармпрепаратів, зокрема за допомогою біосенсорів. Приклади біосенсорних пристроїв, які реєструють наявність окремих культур мікроорганізмів у пробах, наведено у таблиці.
Таблиця. Тест- мікроорганізми та їх ідентифікація за допомогою біосенсорів
Мікроорганізм
Тип пристрою
Імуносенсор на основі антитіл
Електрохімічний біосенсор
Речовина, яку реєструє пристрій
Bacillus subtilis
-
Глутамінсинтетаза
Candida albicans
Штам-специфічні антигени[1]
-
Pseudomonas aeruginosa
-
Escherichia coli
ЛП ЦПМ*
Salmonella enterica
ЛП ЦПМ
Staphylococcus aureus
СEB **
-
Aspergillus niger
Мікотоксини
-
* Ліпополісахариди зовнішньої цитоплазматичної мембрани
**Стафілококовий ентеротоксин В
Відомі мультисенсорні пристрої, які здатні встановлювати наявність одночасно декількох видів мікроорганізмів у зразку[2]. Вони використовуються для контролю стану навколишнього середовища, а також у харчовій промисловості. Наші дослідження були зосереджені на розробці аналогічного приладу для визначення основних мікроорганізмів - забрудників лікарських засобів з метою його використання у фармакологічному виробництві.
Аналіз даних літератури з досліджуваної проблематики свідчить про перспективність використання імуносенсору на основі штам-специфічних антигенів або токсинів.
Посилання
1. Dias A. D. Recent Advances in Bioprinting and Applications for Biosensing / Dias A. D., Kingsley D. M. and Corr D. T.. // Biosensors -2014.- Vol. 4, - p. 111-136;
2. Thakur M. S. Biosensors in food processing / Thakur M. S., Ragavan K. V. // Journal of Food and Science Technology -2013 -Vol. 50(4), - p. 625–641