Наукові конференції України, Х Всеукраїнська науково-практична конференція «Біотехнологія XXI століття»

Розмір шрифту: 
ВИКОРИСТАННЯ РОТОРНО-ПЛІВКОВОГО ВИПАРНОГО АПАРАТУ ДЛЯ КОНЦЕНТУВАННЯ РОЗЧИНУ АМІЛОСУБТИЛІНУ
М.Ю. Яікова

Остання редакція: 2015-06-24

Тези доповіді


В останні роки у зв'язку з розвитком конкуренції на ринку харчових продуктів відбувається підвищення вимог до їх якості. Застосування роторно-плівкових випарних апаратів дозволяє зменшити час теплового впливу на продукт, що концентрується, і таким чином якнайкраще зберегти його первісну якість, а також підвищити ступінь чистоти цільового продукту.

Для потреб харчової промисловості виготовляється амілолітичний ферментний препарат Амілосубтилін, який являє собою тонкоподрібнений очищений порошок світло-сірого кольору, який синтезується Bac.subtilis і містить в своєму складі α-амілазу, β-глюканазу та протеазу [1].

Дана суміш ферментів відноситься до групи термолабільних біологічно активних речовин, і тому при виборі апаратів для концентрування необхідно враховувати час перебування розчину в апараті. Інтенсифікувати процес тепло- та масообміну можна за рахунок створення тонкої плівки рідини. В роторно-плівкових випарних апаратах (РПВ) процес випарювання проходить в шарі рідини, яка створюється на внутрішній поверхні нерухомого вертикального корпусу і час перебування складає кілька секунд.

РПВ відноситься до плівкових апаратів з механічним перемішуючим пристроєм. Розчин подається в гріючу камеру, яка оснащена сорочкою, що розділена на кілька секцій для поліпшення тепловіддачі при обігріві парою. На осі апарату розташовується вал з лопатями. Вал приводиться в рух від електродвигуна. Розчин під дією гравітації стікає вниз, при цьому рівномірність його розподілу по теплообмінній поверхні, а також його інтенсивне перемішування і турбулізацію забезпечують лопаті, що закріплені на валу. Розподіл розчину забезпечує високі коефіцієнти теплопередачі і тим самим за один прохід через апарат можна домогтися концентрування розчину в кілька разів при мінімальному часу перебування продукту в апараті. Крім того РПВ забезпечує ефект самоочищення теплообмінної поверхні, що дає можливість роботи з такими розчинами, з якими жоден інший випарної апарат безперервної дії працювати не може, тобто з високов'язкими середовищами [2].


Посилання


1. Машины и аппараты пищевых производств. В 2 кн. Кн.: Учеб. для вузов / [С.Т.Антипов, И.Т.Кретов, А.Н.Остриков и др.]; Под  ред. акад. РАСХН В.А.Панфилова. — М.: Высш.шк., 2001. — 703с.

2. Новый справочник химика и технолога. Процесссы и аппараты химических технологий.Ч.II. / [Г.М.Островский, Ю.С.Шлионский, Р.Ш.Абиев, Л.Ф.Биленко, М.З.Вдовец, И.В.Доманский и др.]. — СПб.: НПО "Профессионал", 2006. —  916 с.