Наукові конференції України, Х Всеукраїнська науково-практична конференція «Біотехнологія XXI століття»

Розмір шрифту: 
МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ МАСООБМІНУ В ФЕРМЕНТЕРІ З ОБЕРТОВИМ ПЕРЕМІШУЮЧИМ ПРИСТРОЄМ
С.М., Н.М., В.М. Семенюк, Булах, Поводзинський

Остання редакція: 2015-06-24

Тези доповіді


Важливу роль у виробництві активних фармацевтичних інгредієнтів, вакцин та інших біологічно активних речовин відіграють клітинні культури. Вирішальну роль у біотехнології має створення для клітинних культур оптимальних умов культивування. Ці умови реалізуються в апараті для культивування мікроорганізмів – ферментері [1]. Ефективність роботи апаратів та інтенсивність проведення процесів в них визначаються головним чином явищами, що відбуваються в двох та трьохфазних системах типу рідина-газ-тверде тіло (мікробні клітини, тверді та рідкі включення – компоненти поживного середовища тощо).

Для дослідження процесу масообміну в ферментері нами був обраний метод, що базується на використанні явища масопереносу з дифузійним режимом масопередачі. Принцип застосування методу для дослідження масообмінних параметрів заключається в реєстрації швидкості розчинення зразка. Речовина, що використовується для виготовлення експериментальних зразків повинна мати дифузійний режим масопередачі. В якості такого матеріалу обраний кристалогідрат  [2].

При встановленій постійній частоті обертання валу перемішуючого пристрою в об’єм рідини через штуцер  вводиться зважений зразок, закріплений в тримачі. Через фіксований проміжок часу (60 с) зразок виймається з апарату, знімається пінцетом з тримача і для припинення процесу розчинення негайно занурюється в ємкість зі спиртом. За допомогою фільтрувального паперу розчинений зразок висушується та зважується знову.

Отримали експериментальні значення коефіцієнта масовіддачі в межах:  для  та

для .

Експериментальні дані дослідження перемішування в апараті з турбінною мішалкою були з достатньою точністю апроксимовані поліномом 2-го порядку. В результаті одержано наступні рівняння регресії, для частот обертання  і  відповідно:

;

.


Посилання


1. Барабаш В.М., Бегичев В.И., Белевицкая М.А., Смирнов Н.Н. Проблемы и тенденции развития теории и практики перемешивания жидких сред // Теор. Основы хим. технологии. − 2007. — 41, № 2. − с. 140—147.

2. Процеси і апарати харчових виробництв. Лабораторний практикум: навч. посіб. / за ред. проф. І. Ф. Малежика. – К.: НУХТ, 2006. – 224 с