Наукові конференції України, Х Всеукраїнська науково-практична конференція «Біотехнологія XXI століття»

Розмір шрифту: 
ЕКСТРУДЕРИ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
О.С., С.І. Підкуйко, Костик

Остання редакція: 2015-06-24

Тези доповіді


Екструзійна технологія є одним із перспективних та високоефективних процесів, що поєднує термо-, гідро-, механічне оброблення сировини, дає змогу одержувати продукти нового покоління із заздалегідь заданими властивостями.

 

Рис.1. Класифікація екструдерів

 

Переваги обробки на екструзійному обладнанні полягають в тому, що безперервні процеси зазвичай більш економічніші, ніж циклічні, ними легше керувати і простіше переналаштовувати одну і ту саму машину на різну сировину.

В процесі екструзійної обробки знищується вся, навіть спорова мікрофлора, можливі популяції бактерій і грибів. Також зменшується вологовміст вихідної сировини, що забезпечує збільшення терміну зберігання продуктів швидкого приготування.

Удосконалення існуючих на сьогодні технологій дасть змогу використовувати велику кількість різноманітної сировини, у тому числі рослиної, на різних стадіях виробництва.


Посилання


  1. Экструзия в пищевой технологии. А.Н. Остриков, О.В. Абрамов,

А.С.Рудометкин – СПб.: ГИОРД , 2004. – 288 с.