Наукові конференції України, Х Всеукраїнська науково-практична конференція «Біотехнологія XXI століття»

Розмір шрифту: 
ГРАВІТАЦІЙНИЙ МЕТОД РОБОТИ МАШИНИ ВАР - 6
М.М. Дорощук

Остання редакція: 2015-06-24

Тези доповіді


Гравітаційні розливні машини, які дозують рідину по об’єму, широко використовуються на виноробних та лікеро - горілчаних підприємствах. Сучасні розливні машини цієї групи – карусельного  типу, що  діють автоматично и виконують наступні операції: переміщення пляшок з транспортера в машину, підведення пляшок під розливний пристрій (підйом), заповнення пляшок вином, відведення наповнених пляшок (опускання) і вивантаження їх на транспортер.

Гравітаційний спосіб характеризується тим, що витікання рідини відбувається з резервуара в дозувальний прилад, а далі з приладу в пляшку проходить самоплинно в умовах атмосферного тиску. Напір залежить тільки від сил гравітації і його величина визначається висотою стовпа рідини.

Автомат має вихідний резервуар, рівень рідини в якому автоматично підтримується поплавковим регулятором. Регулятор рівня має трубу, через яку в резервуар надходить рідина і поплавок з клапаном, який припиняє надходження рідини в разі підвищення заданого рівня. За допомогою спеціальної гайки, яка розміщена на кришці, можна переміщати поплавок в резервуарі і таким чином регулювати рівень рідини. Дно резервуара має кільцевий колектор, з яким повідомляються вісімнадцять дозувальних приладів.

Висновки: даний спосіб розливу рідини широко використовується у харчовій та фармацевтичній промисловості. Дослідження відбувалося на прикладі гравітаційної розливної машини ВАР-6.

(див. рисунок у прикладених матеріалах)

Рис. 1. Кінематична схема розливної машини ВАР-6 : 1-електродвигун,2-клиноремінна передача, 3-черв'ячний редуктор, 4-6,10 - зубчаті колеса, 7-завантажувальна зірочка, 8-розвантажувальна зірочка, 9- зірочка-відсікач.

 


Посилання


1. Харитонов Н. Ф., Ярмолинский Д. Я. Автоматы и поточне линии розлива вин //Машинобудування. – 1967. – Б. 66, № 6. – С. 75 – 112.

2. Зайчик Ц.Р. Технологическое оборудование винодельческих предприятий // - 2001. -  М. ДеЛи. С. 370-518.