Остання редакція: 2015-06-24
Тези доповіді
Гриби являються унікальним продуктом з високим вмістом в них білків і біологічно активних речовин, харчових волокон, компонентів, які формують смакові і ароматичні властивості. Останнім часом гриби включені в численні рецепти дієтичного харчування, що користуються великим попитом у всьому світі, та набули широкого кола використання в косметиці.
На сьогоднішній день багато видів грибів та продуктів їх метаболізму почали використовуватись в косметичній промисловості в якості лікувально-профілактичних засобів по догляду за шкірою та за волоссям. Так наприклад, Sparassis crispa (грибна капуста) завдяки своїм лікувальним властивостям застосовується як основа для виробництва кондиціонерів та як зволожуючий компонент для шкіри в складі кремів. Також широкого вжитку в косметиці здобула Cantharellus cibarius (лисичка звичайна), яка бореться з сухістю шкіри, тонізуючи верхні молоді шари епідермісу та зберігаючи кислотно-лужний баланс покровів шкіри.
Для виготовлення масок та олій, що омолоджують та відбіліють шкіру, використовуються Tuber melanosporum (трюфель чорний) та Tuber magnatum (трюфель білий). Екстракти з цих грибів значно підвищують еластичність та упругість шкіри, роблячи її гладкою та ніжною.
Дуже популярним на сьогодні є використання Ganoderma lucidum, так званого гриба "рейши". Рейши - відомий засіб даосів, які називали його «гриб безсмертя». Було показано, що він містить ганодермаполіти, які позитивно впливають на поверхню шкіри. Рекомендується для застосування в складі лосьйонів для чутливої шкіри обличчя та в зволожуючих продуктах, що призначені для шкіри [1].
Хітин – біополімер грибний клітинної стінки – привертає увагу медиків та косметологів, завдяки високій біологічній активності, опосередкованій електростатичними особливостями, що залежать від структури його олігомерів, ступеня їх полімеризації і ацетилювання. Застосування хітину та хітинових композицій в якості мазей може виключити додаткову дезінфекцію поверхні рани різними хімічними сполуками, що зменшить токсичний і алергенний вплив хімічних сполук на організм людини [2].
Таким чином, використання грибів та їх продуктів є дуже перспективним.
Посилання
2. Максимов И.В. Биологическая активность хитина и сферы его применения // Известия Уфимского научного центра РАН – 2013.– №2.– С.38-61.