Остання редакція: 2015-06-24
Тези доповіді
Присутність мікрофлори є важливою складовою у функціонуванні організму людини. Біомаса мікробів, які заселяють шлунково-кишковий тракт, становить 2,5–3 кг і сукупно представлена 450–1000 видами бактерій.
Мікробіота здатна впливати майже на всі життєво важливі процеси в організмі – вона бере участь в імунному захисті, метаболізмі, виробленні гормонів та навіть впливає на поведінкові звички людини. Спираючись на дані про функції мікрофлори кишківника, сучасна медична наука значно просунулась у можливості попереджати різноманітні захворювання, коригуючи її стан [1].
Позитивний вплив на покращення функціонування мікрофлори кишківника здійснюють пробіотики. Це непатогенні штами мікроорганізмів, які наявні в нормальній мікрофлорі здорової людини. Найчастіше використовуються певні штами бактерій р.Lactobacillus, р.Bifidobacterium, р.Escherichia, р.Bacillus та дріжджові грибки р.Saccharomyces. Препарати пробіотиків поряд з живими культурами бактерій містять незамінні амінокислоти, органічні кислоти, фактори росту, імуностимулюючі речовини, ферменти і коферменти, які покращують стан мікробіоценозу макроорганізму. Механізм дії пробіотиків полягає в колонізаційній резистентності (вплив на патогенну флору); продукції антимікробних субстанцій (лізоциму, проглютамату, пероксиду); конкуренції за харчові субстрати з патогенними бактеріями; стимуляції імунної відповіді на патогени (синтез секреторного IgA, IgG, підвищення синтезу цитокінів макрофагами і T-клітинами, посилення фагоцитозу - хомінг-ефект) та ін.[2].
У зв'язку з широкою розповсюдженістю захорювань кишково-шлункового тракту, зокрема діареї,пробіотики набувають все більшої популярності. Так, на світовому ринку 35% біологічно-активних добавок виробляє США, 32%- Європа, 18% - Японія і 15% - інші країни, в тому числі Україна. За даними інституту харчування РАМН 90% японців споживають пробіотики, можливо тому статистика захворювань ЖКТ в Японії значно відрізняється від статистики по Україні. Прогнозується, що в ХХI столітті пробіотики замінять значну частину традиційних фармакологічних препаратів і займуть гідне місце в арсеналі ефективних і безпечних засобів зміцнення здоров'я населення всієї планети.
Посилання
1. В.М. Рудіченко, М.О. Одинець, І.І. Тодорашко, В.В. Черватюк. Кишечна мікрофлора:вплив на неї пробіотиків та пребіотиків//Ліки України.-2014.- №9 (185)
 2. М.Ф. Осипенко, Е.А. Бикбулатова, С.И. Холин. Пробиотики в лечениидиарейногосиндрома. Фарматека. — 2008. — № 13. — С. 36–41