Остання редакція: 2015-06-24
Тези доповіді
Зростаюча потреба населення в харчових продуктах та промисловій сировині природного походження викликає необхідність в збільшенні продуктивності сільського господарства. Одним з напрямком інтенсифікації даної галузі за допомогою екологічно безпечних біотехнологій є підвищення або відновлення родючості ґрунтів. Цього можна досягти за допомогою біосурфактантів – поверхнево-активних речовин біологічного походження.
Біосурфактанти синтезуються бактеріями, дріжджами та грибами і являють собою гліколіпіди , ліпопептиди , нейтральні ліпіди , фосфоліпіди , жирні кислоти, а також різноманітні полімерні речовини.
У сільському господарстві, біосурфактанти можуть бути використані для:
- захисту рослин від патогенів;
- збільшення біодоступності поживних речовин для культурних рослин, що живуть в симбіозі з мікроорганізмами;
- поліпшення якості ґрунтів сільськогосподарського призначення шляхом рекультивації;
- потенційне використання у виробництві пестицидів на заміну хімічним сурфактантам у фунгіцидах, гербіцидах і інсектицидах.
Серед основних можливих продуцентів біосурфактантів різного призначення можна виділити роди бактерій Lactobacillus, Pseudomonas, Rhodococcus, Burkholderia, Acinetobacter. Наприклад, біосурфактанти, що синтезуються ризобактеріями, мають властивості антагоністів. Крім того, використання в поєднанні хімічних сурфактантів і біосурфактантів сприяє активізації механізмів боротьби рослин проти паразитних організмів, антагоністів, конкурентних рослин.
Також відомі приклади використання біосурфактантів з Lactobacillus pentosus для відновлення забруднених ґрунтів шляхом зменшення вмісту октану на 58,6% - 62,8% (Dhara P. Sachdev, Swaranjit S. Cameotra, 2013). Поверхнево-активні речовини з Acinetobacter - ефективно видаляють важкі метали з ґрунту. Pseudomonas fluorescens продукує біосурфактанти, що пригнічують ріст патогенних грибів, таких як Pythium ultimum, Fusarium oxysporum, Phytophthora cryptogea.
Таким чином до переваг біосурфактантів можна віднести наступне: отримання біотехнологічними способами з відновлювальних ресурсів; низька токсичність; суттєва поверхнева активність; екологічна безпечність; висока ефективність в екстремальних умовах; можливість регенерації. Крім того біосурфактанти можуть бути використані у фармацевтичній, медичній, косметичній та харчовій промисловості.