Остання редакція: 2015-06-24
Тези доповіді
Зі збільшенням потреб людства у якісних продуктах і сировині з’являється потреба у нових продуцентах біологічно активних сполук. Саме тому поряд із економічною і екологічною доцільністю, важливим аргументом на користь збільшення виробництва і дослідження різних видів макроміцетів є їх цінність як харчового продукт, так і можливість використання окремих видів в якості об’єктів сучасних технологій отримання дієтичних, фармавцетичних, лікувальних та лікувально-профілактичних препаратів.
Однією з важливих особливостей проміжних сполук метаболізму грибів є їхні антиоксидантні властивостями. Так у продуктах обміну речовин базидіальних грибів знайдено ряд сполук (каротиноїди, метіоніни, ерготіонін, флавоноїди, бензохінон та інші сполуки фенольної природи), які активують захисні механізми нейтралізації вільних радикалів, надлишок яких має токсичну дію. Дані механізми полягають у призупиненні переокисного окислення ліпідів, зв'язуванні чи руйнації вільних радикалів, шляхом обриву реакційних ланцюгів з утворенням малоактивних радикалів, активації ферментів.
Базидіоміцети багаті на такі сполуки як терпеноїди, до яких належать терпени – низькомолекулярні біорегулятори. Деякі з них мають антиандрогенну, антиоксидантну, протипухлинну, антикомплементарну, протимікробну дію, активність проти гепатиту В, ВІЛ-1. Для меланінів клітинної оболонки грибів було виявлено антиоксидантні, генопротекторні, радіопротекторні, імуномоделюючі та гепатопротекторні властивості. Високий вміст меланінів встановлено для Inonotus obliquus та видів роду Phellinus. Продемонстровано також здатність амінокислоти ерготіонеїну із макроміцетів попереджувати клітинну токсичність, опосередковану вільними радикалами та індуковану міддю. Описані антиоксидантні властивості ліпідної фракції G. frondosa і екстракту з Geastrum saccatum, багатих на β-глюкан. Так як феноли і поліфеноли є звичайними метаболітами грибів різних систематичних груп, можна допустити, що антиоксидантні властивості в тій чи іншій мірі властиві усім базидіальним макроміцетам.
Таким чином, варто вивчати антиоксидантні властивості вищих базидіальних грибів, оскільки вони можуть знайти широке застосування у харчовій та медичній промисловості.
Посилання
1. Іванова Т. С. Біологічно активні речовини грибів відділу Basidiomycota (Огляд) / Т.С. Іванова, Н.А. Бісько, В.Ю. Барштейн, Т.А. Круподьорова // Проблеми харчування. –2010. - №1-2(22). – C. 42-47.
2. Біологічні особливості лікарських макроміцетов в культурі: Збірник наукових праць у двох томах. Т. 1 / За ред. чл.- кор . НАН України С.П. Вассера . - Київ : Альтерпрес , 2011. - 400 с.