Остання редакція: 2015-06-24
Тези доповіді
Найбільш розповсюдженою групою природних пігментів являються каротиноїди. В біотехнологічному синтезі каротиноїдів найчастіше застосовують мікроскопічні гриби з високим рівнем каротиногенезу. Каротиноїди набули використання в харчовій промисловості як барвники продуктів та вітамінні добавки. Протипухлинні властивості, здатність до блокування реакцій вільно-радикального окислення, зняття симптомів порушення травлення, можливість впливати на перебіг захворювань шкіри й усунення больових синдромів роблять перспективним застосування каротиноїдів у фармацевтичній промисловості. Перешкодою до розробки нових продуктів на основі каротиноїдів є зміна фізичних і хімічних властивостей пігментів, внаслідок окислювальної дії світла, тепла й кисню. Стабілізація каротину і його носіїв дає змогу виготовляти каротинвмісні речовини з тривалим терміном зберігання.
Збільшенню терміну збереження пігментів без втрати біологічної активності сприяють природні антиоксиданти, такі як карнозин, 2-метіл-1,4-нафтохінон, β-аланін-L-гістидин, α-токоферол. Їх введення разом з синтетичними антиоксидантами фенольної природи перешкоджає окисленню каротину і його жирових основ - рослинних олій, твердих жирів та їх сполук. Механізм стабілізації полягає в інгібуванні ланцюгових вільно-радикальних реакцій окислення шляхом відщеплення ланцюгів в реакції з пероксидними радикалами. Процес синергічної взаємодії 2 груп антиоксидантів не є до кінця вивченим. Встановлено, що α-токоферол проявляє більш ефективну антиокислювальну дію з 2,6-дитрет.бутіл-4-метилфенолом, в порівнянні з 3-трет.бутил-4-метилфенолом в рослинних оліях. На основі останніх стабільні каротиноїди можна отримати під дією речовин фенозанової та пірозанової груп, з яких найбільш високі антиоксидантні властивості проявляє фенозанова кислота. Синергічна взаємодія α-токоферолу і карнозину проявляється в стабілізації і підтриманні високої активності каротину в твердих жирах [1].
Таким чином, каротиноїди мікробіологічного походження, термін зберігання яких обмежений, при введенні в жирові основи з використанням антиоксидантів набувають стійкості до окислювальних чинників. Розробка методів, які є ефективними і доступними в стабілізації каротиноїдів біотехнологічного походження, дає змогу розширити області застосування даних пігментів і збільшити обсяг їх виробництва в промисловості.