Наукові конференції України, Х Всеукраїнська науково-практична конференція «Біотехнологія XXI століття»

Розмір шрифту: 
ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДІВ ВИДІЛЕННЯ YERSINIA ENTEROCOLITICA З ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
С.Г. даниленко

Остання редакція: 2015-06-24

Тези доповіді


Забезпечення мікробіологічної безпеки харчових продуктів по відношенню до збудників емерджентних зоонозних харчових токсикоінфекцій, таких як бактерії роду Yersinia є актуальною проблемою у більшості країн світу. Збудники ієрсініозу мають широкий спектр патогенності, а контаміновані ними продукти харчування тваринного походження несуть пряму загрозу населенню, бо є потенційним джерелом токсикоінфекцій у людей.

Метою роботи було вивчення аспектів порівняльної оцінки методів контролювання, які використовуються для ізоляції мікроорганізмів виду Y. enterocolitica з харчових продуктів.

Схема проведення бактеріологічного дослідження сировини на наявність Y. enterocolitica складається з трьох етапів.

Перший етап - Досліджуваний зразок (не менше 25 г) подрібнюють і змішують з середовищем нагромадження - сольовий фосфатно-буферний розчин з 1% спиртовим розчином генціанвіолету, у співвідношенні 1:5 (1 частина продукту і 5 частин середовища) перемішують протягом 1 хв і культивують за температури +4 °С 24 - 48 годин. Через 24 години 1см3 отриманої бактеріальної суспензії змішують з 5 см3 0,5%-ного розчину КОН перемішують і через хвилину висівають на селективний агар.

Другий етап. Ріст на селективних середовищах (24-48 годин).

Використовують декілька селективних середовищ:  І-агаром (ІА) та середовище Ендо, СБТС (середовище з жовчю та індикатором бромтимоловим синім) або на середовище для виділення ієрсиній (на вибір).

Третій етап. Через 24-48 годин культивування за температури 22 °С проводять біохімічну ідентифікацію виділених колоній.

Для ідентифікації відбираються не менше 5 типових для ієрсиній колонії, відсівають на скошений МПА, інкубують за температури 22±3 °С 24 год і потім проводять вивчення морфологічних та біохімічних властивостей вилучених колоній.

Встановлено, що відсоток ізоляції штамів Y. enterocolitica при дослідженні проб контамінованих харчових продуктів із застосуванням різних селективних середовищ був різний. Так використовуючи селективний І-агар було вилучено у 1,5 рази більше ізолятів ніж у середовищі СБТС та у 5,3 рази – середовищі Ендо.