Остання редакція: 2015-06-24
Тези доповіді
На сьогоднішній день актуальною проблемою перед мікробіологічною промисловістю постає розробка нових або удосконалення існуючих поживних середовищ для культивування мікроорганізмів. Особливістю технологічного процесу є досягнення високої швидкості росту біомаси та отримання мікроорганізмів (бактерій, грибів, дріжджів, тощо) з великою фізіологічною активністю ферментного комплексу, оскільки у подальшому це сприяє виходу більш якісного готового продукту.
Дріжджі разом із вуглецевовмісною сировиною є основними компонентами при виробництві спирту етилового та виноградного вина. Для продовольчого ринку України характерна тенденція збільшення обсягу продукції вітчизняними виробниками, а отже, зростає потреба в недорогій але високоефективній сировині, у тому числі дріжджах для отримання вина і спирту.
Метою даної роботи було розробка складу поживного середовища із екстрактом топінамбуру та яблуневим пектином. В якості об’єктів дослідження використовували спиртові дріжджі Saccharomyces cerevisia штам DY802 та винні дріжджі Saccharomyces cerevisia штамм W748.
На першому етапі дослідження оцінювали ефективність росту мікроорганізмів на різних живильних середовищах (м'ясо-пептоний бульйон (МПБ), МПБ + екстракт топінамбура, МПБ + яблуневий пектин, бульйон Сабуро, екстракт топінамбура, екстракт топінамбура + яблуневий пектин), і виявили значне збільшення інтенсивного росту дріжджів при використанні екстракту топінамбура з додаванням яблучного пектину у кількості 10 %. Після вивчення морфологічних властивостей спиртових та винних дріжджів було показано, що при культивуванні на середовищах з яблуневим пектином клітини дріжджів збільшилися у розмірах.
На наступному етапі вивчали динаміку накопичення біомаси дріжджів на двох живильних середовищах: екстракті топінамбура та екстракті топінамбура з яблуневим пектином. При спільному використанні топінамбура та яблуневого пектину швидкість росту збільшилася: спиртових дріжджів – на 4 год, винних дріжджів – на 2 год. Крім цього використання екстракту топінамбура разом з яблуневим пектином збільшує швидкість накопичення біомаси дріжджів (максимальна кількість біомаси для спиртових дріжджів – 7 г/л, для винних дріжджів – 5 г/л), а максимальна кількість клітин утворюється після 18-20 год інокуляції, як для спиртових, так і винних дріжджів.
Таким чином, можна зробити висновок про позитивний вплив яблуневого пектину на ростові здібності як спиртових, так і винних дріжджів, що буде враховано у подальшому при розробці складу нового живильного середовища.