Наукові конференції України, Х Всеукраїнська науково-практична конференція «Біотехнологія XXI століття»

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ДЕЯКИХ ФАКТОРІВ НА АКТИВНІСТЬ -АМІЛАЗИ СЛИНИ
123 123 123

Остання редакція: 2015-06-24

Тези доповіді


УДК 577.1 ВПЛИВ ДЕЯКИХ ФАКТОРІВ НА АКТИВНІСТЬ -АМІЛАЗИ СЛИНИ Алексейчук Л.Б. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» aleksa4ka@mail.ru Амілази широко використовуються в хлібопекарській промисловості  і в технологіях бродіння[1]. Також -амілаза відіграє значну роль у розщепленні крохмалю в організмі людини. Тому для оптимізації промислового виробництва і вивчення обміну речовин в організмі людини важливе розуміння дії -амілази cлини.  Метою  роботи –  було вивчення впливу антибіотиків, активаторів і інгібіторів на активність ферменту -амілази слини, а також вплив куріння на амілолітичну активність слини. Для визначення амілолітичної активності слини використовували якісний йодометричний метод [1]. Дослідження впливу стрептоміцину на активність -амілази слини показало, що при додаванні його (в певній концентрації) до розчину ферменту відбувається повне його інгібування . На це вказує відсутність дії -амілази (фіолетове забарвлення нерозщепленого крохмалю) порівняно з контрольною пробою, в якій -амілаза слини розщепила крохмаль до мальтози  (жовтокоричневе забарвлення проби).  В подальшому було визначено вплив CuSO4 – як інгібітора і NaCl як активатора -амілази cлини. Нами було відмічено, що порівняно з контролем, в якому амілаза активно розщеплювала крохмаль (спостерігали червоний колір забарвлення розчину), NaCl – активував -амілазу cлини (жовте забарвлення розчину), CuSO4 – інгібував активність ферменту (розчин забарвлювався в синій колір). Різний колір рідин обумовлений неоднаковим ступенем гідролізу крохмалю і свідчить про те, що  у випадку з NaCl відбулося повне розщеплення крохмалю, у контрольному досліді - розпад крохмалю до еритродекстрину, а в пробі з CuSO4 - відмічено нерозщеплений крохмаль. При вивченні впливу куріння на властивості слини ми з'ясували, що нікотин негативно впливає на гідролітичні властивості амілази слини, внаслідок чого не відбулося повного розщеплення крохмалю.  Висновок Стрептоміцин та нікотин викликають зниження активності α–амілази  слини до гідролітичного розщеплення крохмалю. Знижується активність і концентрація ферментів через пониження секреції залоз та синтез α–амілази  слини.  Хлористий натрій є активатором гідролітичного розщеплення крохмалю, сірчанокисла мідь - інгібітором.

Література 1.Гонський Я.І., Максимчук Т.П., Калинський М.І. Біохімія людини. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2002. – 744 с.